אסרטיביות היא עניין חמקמק כי היא נמצאת בגבול הדק בין אגרסיביות לבין פאסיביות.
"זהו…אמרתי לו את מה שאני חושב…עכשיו שיעשה עם זה מה שהוא מבין…ואם זה לא ילך לכיוון שאני רוצה, יטופל בהתאם…" ככה התחילה פגישה שלי עם אחד ממנהלי הפרויקטים שבוע שעבר. הוא מנהל פרויקט, אין לו עובדים תחתיו והוא צריך להניע אנשים לפעולה שלא מתוך סמכות פורמלית – ניהולית, אלא מתוקף תפקידו – "ניהול ללא סמכות".
כולם רוצים להשמיע את מה שיש להם להגיד. רוצים שלא רק ישמעו גם יקשיבו באמת. שלא רק יקשיבו אלא גם שהתוצאה שאליה חתרו תתקיים. והרב לא באמת רוצים שזה יתבצע בכפייה. כמעט אף אחד לא רוצה להיתפס כאגרסיבי וחסר התחשבות. וביננו, זה גם לא מביא לתוצאות ממושכות לאורך זמן.
אז איך קורה שיש כל כך הרבה אנשים שבוחרים באגרסיביות ואחרים בכלל בפאסיביות? מה מוביל בחשיבה אנשים שהם אסרטיבים? למה זה כל כך חמקמק?
התשובה בהגדרה של אסרטיביות: אסרטיביות היא יכולת לבטא את דעותיך בבהירות ובנחישות, יכולת להביע בקלות העדפות ורצונות באופן ענייני ונינוח מבלי לפגוע בכבודו ובזכויותיו של האחר, כך שבסופו של התהליך הם יקשיבו לך ויענו לרצונותיך.
אז למה חמקמק? כי היא דורשת ממך לאזן בין היכולת שלך לעמוד על שלך ולוודא שמה שאתה מכוון אליו יקרה, לבין היכולת שלך לא לפגוע בצרכיו של האחרים באופן שייצור מתיחות וקונפליקטים כי אז מגיעים החברים: הסלמה ביחסים, נקמה, כעס, רגשות אשמה, מרמור, תסכול ועוד חברים מסוג זה וכל האפקטיביות יורדת (אפקטיביות זוכרים? היכולת להשיג תוצאות רצויות ביחס למטרות שהצבתי).
אז מה הסוד?
הסוד טמון פה באחד מעקרונות החשיבה של WIN WIN חשיבה על הצרכים והאינטרסים שלי ושל הצד השני
השבוע לפני שאתם מגיעים לשיחה שאתם רוצים להשפיע על התוצאה בסופה תשאלו את עצמכם 6 שאלות מפתח:
- מה המטרה שלי?
- מה אני חושב/יודע שלצד השני חשוב?
- מה אני חושב/יודע שהצד השני מעריך?
- על מה אני יודע שאנחנו מסכימים?
- איך אני הולך לנהל את חילוקי הדעות?
- והשאלה הכי משמעותית: איך אני הולך להגיד את מה שחשוב לי כך שהוא יקרה בסוף השיחה?
וטיפ חשוב:
מה שאנשים באמת רוצים זה שיקשיבו להם ויבינו אותם
נשאר לך רק למצוא ולהתכונן על האיך…
שלכם סנדרה
מוזמנים ליצור קשר:
sandra@matspen.co.il
טלפון:
054-2588580
09-8804090